Rabarberkompott med marängtopp


4 portioner
Tillagningstid: 45 min.

Ingredienser
Sjuden maräng
4 äggvitor
2 dl socker
Rabarberkompott
500 g rabarber
1 vaniljstång
1–1 1/2 dl socker
1 msk vatten

Tillagning
Sjuden maräng
Vispa ihop äggvitor och socker i en skål av glas eller metall och ställ i ett sjudande vattenbad. Fortsätt vispa tills marängen är styv och blivit het (ca 70 grader), ta sedan av och vispa tills den svalnat. Lägg över smeten i en spritspåse om du vill göra fina toppar. Det går också bra att använda sked. Marängen kan vänta i kylen tills den ska spritsas.
Rabarberkompott
Skölj och skala rabarbern om den är grov. Är skalen vackert röda kan de koka med för extra fin färg. Skiva rabarbern och lägg i kastrull med kluven urskrapad vaniljstång, vaniljkorn, 1 deciliter socker och vatten. Låt puttra på svag värme i 10 minuter, smaka av. Tillsätt mer socker vid behov. Låt svalna.
Vid servering
Skeda upp kompotten i små glas, spritsa eller skeda på marängen. Har du en bruléebrännare kan du bränna av marängen försiktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar